HomeProjectWoonveer plant sociale woningbouw in Ruisbroek en Breendonk

Woonveer plant sociale woningbouw in Ruisbroek en Breendonk

In 2023 wil de sociale huisvestingsmaatschappij Woonveer Klein-Brabant 2 kleinschalige projecten realiseren in Puurs-Sint-Amands. In de Vrijhalsweg in Breendonk worden 5 wooneenheden voorzien en in de Kuipersweg in Ruisbroek worden 4 wooneenheden gebouwd. Onlangs werd voor beide projecten de omgevingsvergunning bekomen. Van zodra de ontwerper het uitvoeringsdossier heeft afgewerkt kan de aanbestedingsprocedure opgestart worden.

Achtergrond

Beide projecten staan los van elkaar maar kennen een gelijkaardige evolutie. In 2017 verwierf Woonveer (toen nog Eigen Woning) zowel in de Vrijhalsweg als in de Kuipersweg enkele percelen voor sociale woningbouw in het kader van 2 private verkavelingen. In 2021 werd Ingenieurs- en Architectenbureau Bruno Callaert aangesteld voor het maken van een voorontwerp. Op basis van dit voorontwerp voerde de gemeente Puurs-Sint-Amands de lokale beleidstoets uit en beoordeelde beide projecten positief. Vervolgens gaf ook de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen VMSW gunstig advies aan het voorontwerp.

De symbolische eerste steen is voorzien voor 2023.

Project Vrijhalsweg in Breendonk

Vrijhalsweg

Rechtover de ingang van het sportcentrum De Vrijhals in Breendonk plant Woonveer de bouw van 5 wooneenheden.

Deze meergezinswoning bestaat uit 3 bouwlagen met in het totaal 5 gestapelde woningen met een aparte toegang en buitenruimte. Het gebouw wordt opgetrokken in lichte gevelsteen en een dak met witte leien. In de voortuinstrook is er ruimte voor 6 parkeerplaatsen. In de zijtuinstrook wordt een fietsenberging voorzien en in de achtertuin een tuinberging.

Er zijn 2 appartementen op het gelijkvloers met tuin en geschikt voor rolstoelgebruikers, 2 appartementen op de 1ste verdieping via buitentrap en met terras achteraan en 1 appartement op de dakverdieping via dezelfde buitentrap en met een hoekterras . Vier woningen beschikken over 2 slaapkamers en één woning (bovenverdieping) beschikt over 3 slaapkamers.

Project Kuipersweg in Ruisbroek

Kuipersweg
Kuipersweg

Kuipersweg is een doodlopend straatje ter hoogte van de witte wijk in Ruisbroek. Het project van Woonveer situeert zich achteraan de straat en zal zoals alle andere woningen in de straat opgetrokken worden in rode baksteen.

Het bouwproject omvat 4 gestapelde woningen met een aparte toegang en buitenruimte, waarvan 2 wooneenheden op het gelijkvloers met tuin en geschikt voor rolstoelgebruikers en 2 op de 1ste verdieping met terras achteraan en toegankelijk via een buitentrap. Er zijn woningen voorzien met 3 slaapkamers, 2 slaapkamers en 1 slaapkamer (2x). Er is ruimte voor het stallen van 4 personenwagens en een fietsenberging.

Deze meergezinswoning wordt opgetrokken in rode gevelsteen. Het dakvolume bestaat uit 2 dakpartijen met verschillende hellingen.

Energie-efficiënt

Met een gascombiketel en een vraaggestuurd ventilatie C-systeem voldoen beide projecten aan de energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie (EPB) maar tegelijk wordt ook naar de toekomst gekeken. Op het dak worden zonnepanelen geplaatst om te voldoen aan het aandeel hernieuwbare energie. Daarnaast wordt gewerkt met vloerverwarming zodat bij afkoppeling van gas overgeschakeld kan worden naar lage temperatuurverwarming. De stookplaatsen zijn geschikt om later een waterpomp met grote boiler te plaatsen.