HomeIk wil verhurenVerloop inhuurname

Verloop inhuurname

Je woning verhuren aan de sociale woonmaatschappij gebeurt in een aantal stappen. De sociale woonmaatschappij adviseert en begeleidt je bij elke stap.

Woningbezoek

Heeft je interesse? Dan maken we een afspraak voor een woningbezoek. Tijdens het bezichtigen van de woning zal de sociale woonmaatschappij samen met jou de algemene en technische kenmerken van de woning overlopen en nagaan of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen.

Renovatiewerken nodig?

Voldoet je woning niet aan de geldende kwaliteitsnormen? Dan zal de sociale woonmaatschappij  adviseren om enkele verbeterings- en/of renovatiewerken uit te voeren. Dit kunnen kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een aarding of het voorzien van bijkomende verluchting, of uitgebreide renovatiewerken zijn.

Zo’n renovatiewerken komen vaak in aanmerking voor een premie

Huurvoorstel

N.a.v. het woningbezoek wordt er een woningverslag opgesteld. Op basis van dit woningverslag beslist onze raad van bestuur of er interesse is om het pand in te huren. Binnen de 3 weken krijgt je hiervan antwoord met eventueel een voorstel van huurprijs. Sociale woonmaatschappijen  bieden je als eigenaar heel wat voordelen en zekerheden daardoor is de huurprijs lager dan wat u op de private woningmarkt zult krijgen. Er zijn geen wettelijke bepalingen over de huurprijs die een sociale woonmaatschappij aan jou betaalt. De uiteindelijke huurprijs wordt onderhandeld tussen jou en de sociale woonmaatschappij.  De sociale woonmaatschappij houdt hierbij rekening met de ligging, energiezuinigheid, aantal slaapkamers, …

Conformiteitsattest

Elke woning die verhuurd wordt aan een sociale woonmaatschappij moet beschikken over een conformiteitsattest. Dit attest wordt uitgereikt door Wonen in Vlaanderen of de gemeente na een positieve woningcontrole. Tijdens de woningcontrole gaat Wonen-Vlaanderen/ de gemeente na of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen:

Huurcontract voor minstens 9 jaar

Is je woning in orde en wil je verhuren aan de sociale woonmaatschappij ? Dan kan je voor minstens negen jaar een huurcontract afsluiten. De sociale woonmaatschappij brengt hiervoor alles in orde: zij stellen het huurcontract op, zorgen voor de plaatsbeschrijving en laten het contract en de plaatsbeschrijving tijdig registreren. Indien je een contract aangaat voor minstens 15 jaar, wordt het huurcontract geregistreerd door een notaris.

Nu kan je minstens negen jaar genieten van de talloze voordelen en zekerheden die een sociale woonmaatschappij biedt.