HomeNieuwsartikelWoonveer zet in op zonne-energie
Woonveer zet in op zonne-energie

Woonveer zet in op zonne-energie

De komende jaren zal Woonveer Klein-Brabant tal van zonnepalen plaatsen. Dit gebeurt in samenwerking met de coöperatieve vennootschap Aster. Eind augustus 2023 werden de eerste panelen geplaatst in de Bremwijk in Bornem en het Fabiolapark in Kalfort.  

Grootste zonnepanelenproject in Vlaanderen

Woonveer Klein-Brabant stapte samen met andere woonmaatschappijen in Vlaanderen in de coöperatieve vennootschap Aster. De komende 5 jaar wil Aster in Vlaanderen 395.000 zonnepanelen plaatsen op 52.500 sociale woningen. Daarmee is dit meteen het grootste zonnepanelenproject in Vlaanderen. De investeringskost van deze zonnepanelen zal niet verrekend worden in de huurlasten van de huurders.

Het initiatief zorgt voor groene goedkope energie. Dit is dus goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de sociale huurder: de bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25% lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De verbruikte zonnestroom wordt betaald via de woonmaatschappij. De huurder moet dan ook contact nemen zijn energieleverancier om daar de voorschotfactuur te verminderen. Het overschot aan elektriciteit wordt door de woonmaatschappijen verkocht aan de energieleverancier Energie.be.

In volgend filmpje van Aster wordt alles duidelijk uitgelegd:

Hoe werkt het?

Bremlaan en Fabiolapark

In Klein-Brabant heeft Woonveer volgens de zonnekaart van Vlaanderen een potentieel van 709 daken voor maximaal 14.000 zonnepanelen. Na een werfbezoek ter plaatse met de technici van Aster werd beslist om in een eerste fase te starten met de bestaande wijken Bremlaan in Bornem en het Fabiolapark in Kalfort. Deze panelen werden eind augustus geplaatst.

In de Bremlaan gaat het gaat over zonnepanelen op 14 gezinswoningen. In het Fabiolapark gaat het zelfs over 42 gezinswoningen. Alle huurders werden tijdig en in verschillende stappen op de hoogte gebracht van de geplande installatie, keuring en ingebruikname.

Het hele proces wordt hier uitgelegd:

Wat gebeurt er?

Nieuwbouwprojecten

Ook op nieuwbouwprojecten wordt voortaan aan zonne-energie gedacht. Momenteel gaat het over 2 entiteiten in de Allemanshofstraat 21 in Bornem, 18 entiteiten in Moerplein-Gebr. Van Benedenlaan in Ruisbroek en 20 entiteiten in de Nieuwstraat in Ruisbroek. Het voorzien van zonnepanelen op het dak past volledig in het steven naar duurzame en goedkope groene energie.