
CO: de stille moordenaar
In Vlaanderen zijn jaarlijks meer dan 500 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging in hun eigen woning. CO (koolmonoxide) is een giftig, kleurloos, geurloos en smaakloos gas. CO ontstaat bij een slechte verbranding, als er te weinig zuurstof in de kamer is of als het verwarmingstoestel niet goed is onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij verwarmingstoestellen met een vlam, die werken op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum.
Neem dus de nodige voorzorgen: Laat je verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen en schouw regelmatig onderhouden en zorg voor voldoende ventilatie en verluchting in je woning.
Ventileren = het 24 uur op 24 aanvoeren van verse lucht via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters, een raam in kiepstand of op een kier.
Verluchten = je raam wijd open zetten. Verluchten doet je best tijdens en na het gebruik van een verwarmings- of warmwatertoestel dat zuurstof uit de leefruimte haalt zoals een openhaard, een 5-liter geiser in de keuken, een gaskachel, …
Verplaatsbare verwarmingstoestellen op gas of petroleum gebruikt je beter niet. Je mag ze dus zeker niet doorlopend gebruiken, maar maximaal 10 minuten per half uur. Gebruik ze nooit in kleine ruimtes en zet altijd een raam op een kier of op kiepstand.
Er zijn ook CO-melders op de markt. Plaats CO-melders in huis die koolmonoxide voor jou detecteren. Een CO-melder kan je best plaatsen in elke ruimte met een verbrandingstoestel en in leefruimtes waar je veel tijd doorbrengt.
Wat zijn de symptomen?

Heeft u een vermoeden van CO-vergiftiging?
- Bel 112. Vertel er zeker bij of er slachtoffers zijn en of die bewusteloos zijn.
- Voorkom dat u zelf bevangen raakt: ga nooit zomaar binnen in een ruimte waar een bewusteloos slachtoffer ligt. Zet daarom volgende stappen alleen als dat kan zonder risico voor uw eigen veiligheid:
- Zet ramen en deuren open.
- Schakel het verwarmingstoestel of warmwatertoestel uit dat (vermoedelijk) de oorzaak is.
- Evacueer iedereen naar de frisse buitenlucht en bel de huisarts.
- Als er slachtoffers zijn die niet meer ademen: begin reanimatie.
- Als er slachtoffer zijn die wel nog ademen maar bewusteloos zijn: leg ze op hun zij.
Meer informatie over CO-preventie vind je in de folder hiernaast of op de website www.speelnietmetvuur.be